Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 20.05.2024, 02:47

Топорищенський
навчально-виховний комплекс

Володарсько-Волинського району,
Житомирської області




Меню сайту
Категорії розділу
Сторінка адміністрації [6]
Сторінка адміністрації
Публікації вчителів [4]
Публікації вчителів
Дошкільний підрозділ [11]
ДНЗ
Виховна робота [7]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 1395

Статистика

Нас відвідали:


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Блог

Головна » 2010 » Листопад » 20 » СЛІДИ ІМПЕРСЬКОГО МИСЛЕННЯ
14:21
СЛІДИ ІМПЕРСЬКОГО МИСЛЕННЯ

(Як замасковано проводити думку влади)

Блукаючи хащами Інету, на веб-сайті litopys.org.ua можна натрапити на чудову публікацію Еви Томпсон «Трубадури імперії: Російська література і колоніалізм». Книга серйозна, загалом трохи недопереозлоблена і наводить на безліч одночасних міркувань. Візьмемо хоча б імперське мислення,  яке давно вже відірвалось від Америки, Британії чи Московії і живе самостійним життям в різних мікро- (макро-)  елементах соціуму.

Ева Томпсон пише: «У межах імперської орбіти нервове ретушування картин реальності задля підвищення престижу іноді набуває комічних пропорцій. У журналі «Огонек» від 18 травня 1998 року було надруковано статтю про європейського бізона (зубра); у ній читачам розповідається, що зубри є родичами вимерлих мамонтів і що останнього зубра у знаменитій Біловезькій пущі, яка розташована на польсько-білоруському кордоні, було вбито в 1919 році. Однак, продовжує автор, зовсім інша ситуація спостерігається в лісах Росії, в яких збереглося багато зубрів. Далі детально описується переміщення зубрів з лісів поблизу Оки до лісів у Рязанській області центральної Росії. Те, що такий розрахований на читача середнього інтелектуального рівня журнал, як «Огонёк», вибирає, щоб розважити своїх читачів, історію про зубра, може не видаватись нічим особливим, за винятком того, що в ній відтворюється класична колоніальна ситуація: вищість центру метрополії над периферією доводиться коштом правдивості, і то у сфері, яка, на перший погляд, здається невразливою до колоніального втручання. Ця стаття вказує на ще одну хибу імперської периферії, а саме: на неспроможність утримувати свої національні парки і на перевагу, нехай навіть у збереженні зубрів, колоніального центру. Однак насправді зубри у Біловезькій пущі живі й здорові — чудово почуваються їх цілі покоління: у 1980 році там було 593 зубри, а в 1994 році — 662.

… Стаття в «Огоньку» наводить на думку, що Біловезька пуща, на відміну від Рязанської області, не варта природоохоронних заходів. Як це часто спостерігається для імперій і їх периферійних територій, здатність імперського центру робити все краще, ніж периферія, тут зашифровано в статті, яка без поглибленого вивчення може сприйматися як оповідання для чистої розваги. Європейські імперії XIX ст. застосовували таку практику в дуже широких масштабах. У європейському колоніальному дискурсі цілям розбудови престижу імперії слугували не зубри, а прапори, паради, школи, мости, органи влади, філософія та соціальні структури. …  Версія подій, що її подає «Огонек», належить до типових стабілізаційних методів, що мають підтримувати вищість росіян. Натяки й припущення такого роду, вкраплені в популярну культуру, повинні формувати відчуття, що Росія все робить ліпше, водночас прирікаючи сусідів Росії до цивілізаційної невидимості...».

Нажаль, прийоми, подібні описаним, часто трапляються у висловленнях теперішніх політиків. Відчуйте кореляцію вищесказаного з позицією Міністра освіти та науки Дмитра Табачника: «…Я вже посилався на Дмитра Андрійовича Толстого. Спочатку його цькувала нігілістська преса, потім – соціалістична, потім відбулася Жовтнева революція. І лише зараз в педагогічних виданнях говорять «Слухайте, так це ж була найкраща шкільна реформа в світі!».  А не могли проковтнути лише одне – що він прийшов в міністерство освіти з посади головного керівника православної Церкви, 
 був обер-прокурором Святійшого Синоду і за поглядами був надзвичайно близьким до Олександра ІІІ – одного з миролюбних, але не дуже демократичних імператорів. І все, людину на 120 років забули… Але я думаю, що Толстой робив свою справу – він створив кращу гімназійну систему, яка на 50 років забезпечила випускникам багатьох університетів і гімназій Росії домінування в Європі. І з них виросли інтелектуали від Мєндєлєєва і Блока до Грушевського і Леніна, і Керенського, і багатьох інших… Він зробив, до речі, у викладанні історії відхід: вся ідеологія Романових і історія Росії займала менше 40%.
(Iнтерв'ю Міністра освіти та науки Дмитра Табачника ІА "Захід.нет", 14 жовтня 2010 року).

Як вказує Девід Кеннедайн (David Cannadine), однією з поширених практик імперій було зашифровування імперської вищості у посланнях, які начебто не мають очевидного зв’язку з політичними питаннями і проводять думку про цю вищість у такий спосіб, щоб вона впливала на підсвідомість.

Сліди імперського мислення проявляються скрізь, де бракує інтелектуальних традицій. Зовсім не важко знайти свіжу публікацію типу: «КИЯНИ ЗНОВУ НАЙКРАЩІ!.. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання цього року найбільшу кількість двохсотбальних результатів отримали київські абітурієнти. Київ посів перше місце за кількістю випускників, які отримали оцінки в 200 балів.»  (http://www.kievpress.net/articles/284/578).

А як же бути з бальзаківським «…генії народжуються в провінції, а помирають в Парижі»? Справедливо зазначає Євген Євтушенко, совість руського народу, (далі - мовою оригіналу) :

«…Провинций нет. Разбросан Бог по лицам.

Есть личности, подобные столицам...

Провинция - все то, что лжет и жрет.»

Вчитель.

  

Переглядів: 866 | Додав: veteor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

КОРИСНІ ЛІНКИ
Міністерство освіти і науки України
Центр оцінювання якості освіти
ЖОІППО
Житомир-МАН
Острів знань
Шкільний гумор
Єдине освітнє інформаційне вікно України

НАШІ ПАРТНЕРИ
Відділ освіти Володарсько-Волинської РДА
http://toporysche-nvk.livejournal.com/
Щоденник.UA
http://toporysche.ho.ua/
http://ukrainci.livejournal.com/
Копирайт и рерайт
Новоборівська  ГІМНАЗІЯ
Кропивнянська ЗОШ
Locations of visitors to this page

Copyright MyCorp © 2024